Reacties van lezers

J.H., GZ-psychologe 

Gisteren je boek uitgelezen! Een mooi boek hoor, en de verhalen prettig afgewisseld met achtergrond info. Ik kan er zeker wat van gebruiken in mijn gesprekken met cliënten! Ik merk dat het stuk verwerken en daarmee begrijpen waarom dingen gebeurd zijn echt tijd kosten. Als jaren voorbij gaan, kan er een breder perspectief komen en daardoor meer rust & ruimte. Je persoonlijke verhaal vond ik ook goed beschreven; je schroomt niet om je emoties te laten zien. Knap! En het begrijpen van psychiatrische problematiek geeft ook ruimte. Dank voor je verhaal en ik zal het zeker weer eens lezen.

NBD Biblion, recensent E.J. Bosch 
Dit zelfhulpboek begint met een brief die de auteur op haar dertigste tijdens psychotherapie schreef aan haar vader. Een heftige, maar duidelijke start van het onderwerp: vergeving. Hoewel dit boek getypeerd kan worden als zelfhulpboek, staat niet kant-en-klaar in een stappenplan vermeld hoe je leert vergeven, noch zijn er specifieke opdrachten voor de lezer opgenomen. De auteur benadrukt dat het vergevingsproces voor iedereen verschillend is. In hoofdstukken over bijvoorbeeld wrok, kwetsing en de beleving daarvan, misvattingen over vergeven, hoe wrok je gezondheid beïnvloedt en wat je zelf kunt doen om los te komen van je negatieve ervaring, vertelt ze waarom. Er zijn tevens acht ervaringsverhalen opgenomen, die de auteur heeft opgetekend. Ze vormen een goede toevoeging aan het geheel: de lezer krijgt een idee wat anderen is overkomen, hoe zij ermee omgingen en hoe ze tot vergeven zijn gekomen. Interessant voor een brede doelgroep, van hulpverleners tot mensen die iets heftigs meemaakten en worstelen met wrok.

Sara 
Ik heb recent je boek besteld en inmiddels ook al uitgelezen. Er ging een wereld voor me open en vond herkenning. Zelf ben ik vergevingsgezind en ga conflicten uit de weg. Pleasen om geen afkeuring te krijgen. Ik vond de ervaringsverhalen mooi geschreven en hoe ver gaat een mens totdat het echt niet meer gaat. Ook herkenbaar met een ervaring van een flinke burn-out en chronische pijn wat mijzelf betreft. Ook je theoretische onderbouwing van het stresssysteem is zeer waardevol. Ik ben in opleiding tot stressmanager bij Psychodidact. Ervaar je boek zowel persoonlijk als voor mijn opleiding als zeer waardevol.

Astrid

Ik heb je boek gelezen: Vergeven is een werkwoord. Jeetje. Zo herkenbaar. Wauw. Ben het nu voor de tweede keer aan het lezen en ontdek nog steeds nieuwe herkenningspunten. Ik heb de laatste jaren veel meegemaakt: het zorgen voor mijn ouders totdat ze overleden, verstoorde familierelaties, mezelf altijd weggecijferd voor iedereen, werk kwijtgeraakt. Uiteindelijk kreeg ik een burn-out. Ik zit nu al anderhalf jaar thuis, afgebrand. En toen kwam jouw boek. Wat een eyeopener! Ik herken me er helemaal in. Heb nog een weg te gaan, maar ik kom er wel.

Anoniem - Van scepticus tot bewonderaar
Ik ben niet zo van het vergeven of van keer de andere wang toe. Nee, ik ben iemand van oog om oog. Toen ik dit boek van een enthousiaste vriendin kreeg, was ik dan ook zeer sceptisch. Met tegenzin begon ik te lezen, maar naarmate de pagina's vorderden, groeide mijn verbazing.
Dit boek is verdomd goed geschreven. Een fijne schrijfstijl, boeiend, interessant. Eenmaal op de helft moest ik mezelf bekennen dat ik verder wilde lezen en mijn vooroordelen verdwenen als sneeuw voor de zon. Misschien moet ik het werkwoord vergeven toch maar eens in mijn woordenboek opnemen.
Sandra Kikken heeft een mooi, menselijk boek geschreven en ik kan alleen maar zeggen, laat u verrassen zoals ik verrast ben. U krijgt er geen spijt van.

Lily

Zowel ervaringsdeskundigen als professionals zullen in dit snel te doorgronden boek houvast vinden. Sandra Kikken analyseert knap heftige emotionele levenservaringen die ze voorziet van wetenschappelijke context. Ze reikt mensen die diep geraakt zijn door negatieve gebeurtenissen, hanteerbare wegen om los te laten en de toekomst weer met een open mind te betreden. “Vergeven is een werkwoord” boeit van begin tot end en is prachtig door Sandra’s dochter Soscha geïllustreerd.

(Na te lezen op www.boekenbestellen.nl.)

Fb-advertentie.png

Mijn boek Vergeven is een werkwoord begint met een brief die ik op mijn dertigste (in 1996) tijdens psychotherapie heb geschreven. Een brief aan mijn vader. Het is mijn eigen ervaring met wrok en vergeving en het vormt de basis voor het idee voor dit boek. Die brief heb ik altijd bewaard en hij is in zijn geheel opgenomen in dit boek. Deze brief maakt meteen duidelijk in welke situatie ik jarenlang heb gezeten (opgegroeid met een psychiatrisch zieke vader met alcoholverslaving) en wat de impact daarvan op mijn leven was. De toonzetting van de brief laat zien hoe diep boosheid en wanhoop in een mens kunnen zitten. 

In dit boek beschrijf ik ook de weg die ik heb afgelegd om los te komen van die boosheid en wat dat mij heeft gebracht. Ik kan vanuit het diepst van mijn hart stellen dat ik enorm blij ben met wat ik hierin heb bereikt. Het verkrijgen van inzicht, begrip, rust, het kunnen vergeven: het heeft mijn leven een positieve draai gegeven die ik niet had willen missen. Ik kan heel duidelijk aangeven wat wrok met me deed en ik kan gelukkig ook heel goed aangeven wat vergeving met mij deed. 

In dit boek staat niet alleen mijn eigen ervaring. Ik heb nog 7 mensen geïnterviewd over hun vergevingservaring en hun verhalen zijn ook in mijn boek opgenomen. Herkenbare verhalen van gewone mensen zoals jij en ik, die door omstandigheden vastliepen in boosheid en wrok en daaruit zijn geklommen. Ook zij kunnen heel goed aangeven hoe groot de positieve impact van vergeving op hun leven was.

Naast de ervaringsverhalen krijg je in dit boek ook uitleg over de betekenis en beleving van kwetsing, wat wrok eigenlijk is, enkele misvattingen over vergeving en de lichamelijke gevolgen van het vasthouden van wrok.

Ook kun je lezen hoe gedachten, emoties en gedrag elkaar beïnvloeden en hoe langdurige wrok een negatieve invloed heeft op je gezondheid. Ik leg je precies uit wat er in je lichaam allemaal gebeurt als je vasthoudt aan wrok. Alleen al daarom zou je zo snel mogelijk van die negatieve ballast af willen. 

Tenslotte geef ik ook enkele tips waarmee je je zelf kunt losmaken van die wrokgevoelens, zodat je je leven zonder die belasting kunt voortzetten. 

 

Voor wie is dit boek bedoeld?

Het is bedoeld voor mensen die openstaan voor het idee dat vergeven beter voor hun gezondheid is. Het is bedoeld voor mensen die bereid zijn te zoeken naar een manier om een start te maken met hun vergevingsproces. 

Het boek is ook geschikt voor hulpverleners die te maken krijgen met mensen die vasthouden aan wrok en daarin vastlopen. Ze kunnen aan de hand van de duidelijke uitleg en de ervaringsverhalen in dit boek hun cliënten motiveren om met een vergevingsproces te starten. 

Boek Vergeven is een werkwoord