Complimenten: snoepjes voor je zielHoe vaak wuif je complimenten weg? Iemand complimenteert je oprecht ergens mee en je zegt meteen Ach, dat stelt niet zo veel voor of ik had gewoon geluk. Alsof degene die je een compliment geeft niet weet waar hij het over heeft of maar wat staat te slijmen. Terwijl een compliment in feite betekent, dat iemand iets moois, goeds, knaps, slims, liefs, grappigs of geweldigs in je ziet en dat waardeert.

Alert op het negatieve Er zijn verschillende redenen waarom we moeite kunnen hebben met het accepteren van complimenten.

Zo is het de mens eigen om oog te hebben voor de negatieve zaken in het leven. Dat zit er evolutionair ingebakken omdat onze voorouders altijd alert moesten zijn op mogelijk gevaar. De meesten van ons hebben die alertheid voor wat er mis kan gaan nog steeds. Een compliment wordt dan ontvangen met de opmerking Dank je, maar….., aangevuld met de opmerking dat iets beter had gekund of eigenlijk anders had gemoeten. We laten dan doorschemeren dat we het compliment niet als verdiend ervaren.

Daarnaast hebben mensen wel eens last van een negatief intern stemmetje dat het eigen uiterlijk en handelen constant kritisch beoordeelt en afkraakt. Dit komt vaak voor bij mensen die de lat altijd hoog leggen voor zich zelf en hun prestaties en niet snel tevreden zijn. En zich dus ook niet kunnen voorstellen dat andere mensen wél tevreden over of met hen zijn.

Er zijn nog wel meer redenen te bedenken waarom we een compliment soms niet goed willen of kunnen accepteren, maar wat de reden ook is: het is in elk geval heel jammer!

Dank je wel Laten we ons voornemen te stoppen met het wegwuiven van het moois dat ons vanuit een goed hart wordt aangeboden. Ik stel voor dat we vanaf nu alle complimenten accepteren zónder aarzeling of twijfel en mét plezier! En dat is helemaal niet moeilijk. We hoeven alleen maar iemand opgewekt te bedanken voor het compliment en vervolgens de woorden die we er gewoonlijk achteraan willen plakken – meestal opmerkingen die onze persoonlijkheid of daad afzwakken – in te slikken.

Heel gemakkelijk dus: Dank je wel! Punt! Klaar!

Win-win-situatie Complimenten zijn als snoepjes voor de ziel! Ze zorgen ervoor dat we ons goed voelen over ons zelf en ons zelfvertrouwen groeit erdoor. Het biedt overigens ook de aanbieder van het compliment een voordeel: het voelt namelijk óók goed om iemand oprecht een compliment te geven en te zien dat de ontvanger glundert terwijl hij of zij het compliment blij en zonder afzwakkingen waardeert en accepteert.

Een win-win-situatie dus!


Kikken Coaching


Foto is van Pixabay

21 views

Recent Posts

See All