De kunst van het nietsdoenEen ware kunst die we verleerd lijken te hebben. Want druk druk druk is algemeen geaccepteerd.

Maar de kunst van het nietsdoen is een kunst, of noem het een vaardigheid, die de moeite waard is om te herontdekken en in ere te herstellen. Want uit nietsdoen komt zoveel goeds! Nietsdoen laat je lichaam herstellen van inspanning. Zonder benzine geen ritjes met de auto. Nietsdoen laat je creativiteit weer tot leven komen. Je hersens krijgen de ruimte om heerlijk te dwarrelen en te fladderen en daar komen vaak de mooiste ideeën en creaties uit voort. Het leven zou vaker moeten bestaan uit nietsdoen. En het zou zo normaal moeten zijn, dat mensen iemand niet direct veroordelen met een jee, wat een luie gast als ze iemand zien die zich bezig houdt met de kunst van het nietsdoen. Nee, mensen zouden juist respectvol die persoon met rust moeten laten omdat ze weten: Ah, daar worden mooie ideeën en creaties geboren en energie hersteld, laat maar even. Bovenstaande tekst kwam ooit spontaan opborrelen bij een schrijfopdracht van een schrijfcoach die ik een poosje heb gevolgd op facebook. Ik hou van schrijven 😊. De opdracht was: schrijf binnen 4 minuten alles op wat je te binnen schiet bij de woorden de kunst van het nietsdoen. Dit kwam eruit.


Ik plaats deze tekst nu in deze blog met de boodschap: leg af en toe eens dat lijstje van alles wat je denkt te moeten doen aan de kant. En ga eens even niksen. Laat die manden met was gewoon staan en ga iets doen waar je op dat moment meer zin in hebt.

We zijn het zó gewend om altijd maar zinvol bezig te zijn en ons lijstje van things-to-do te raadplegen, dat we ons schuldig voelen als we gewoon eens even niks doen of eens iets leuks voor ons zelf doen. Vooral vrouwen hebben veel last van moeten. Laat moeten af en toe eens voor wat het is en stort je eens lekker in willen.

Lees ook mijn blog Tien tips voor een gegarandeerde burn-out.


Kikken Coaching


Foto is van Pixabay.

11 views

Recent Posts

See All