Druk hoofd? Ga fotograferen!Onlangs gaf ik weer een workshop Hondenfotografie, voor Sonja (zie foto) en haar hond. Naast mijn werk als coach ben ik ook fotografe met een specialisatie in hondenfotografie. In mijn fotografieworkshops (Basis en Hondenfotografie) help ik mensen van de automatische camerastand af en leer ik ze de kneepjes van het fotograferen in het algemeen en van honden. Superleuk om te doen, want mensen begrijpen na zo’n workshop hun camera beter en kunnen er meer uit halen. Ze zien hun foto’s duidelijk verbeteren en hebben daardoor nog meer plezier aan het fotograferen.


Terug naar mijn workshop voor Sonja. Ze maakte na afloop een opmerking die ik nog niet eerder had gehoord na zo’n workshop, maar die me wel enthousiast liet opveren. Ze zei vol verbazing:


‘Wat is dít ontspannend zeg! Ik geloof niet dat ik me de afgelopen tijd zo ontspannen heb gevoeld als nu!’

Waarom ik hier zo enthousiast van opveerde?

Omdat het exact verwoordt wat ik zelf altijd ervaar en in mijn hoedanigheid als coach vaak als tip aan mijn cliënten geef: ‘Ga eens fotograferen! Dan komt je hoofd tot rust.’


Waarom kalmeert fotograferen je hoofd?

Als je aan het fotograferen bent, dan is je bewuste heel erg druk bezig met onder andere de instellingen van je camera, je omgeving, het licht, je model (mens, bloem, vlinder, hond, whatever), de compositie van je beeld, het zoeken naar de juiste hoek en benadering, enzovoorts. Als je bewuste zich zo sterk concentreert op al deze leuke dingen, dan is er geen ruimte meer om te piekeren. Je ergens sterk op moeten concentreren en ergens anders over piekeren gaan namelijk niet samen.

Dus mocht je last hebben van een druk hoofd (je worstelt bijvoorbeeld met een probleem of een keuze of je denkt de hele dag aan je to-do-lijstje), dan verschuift die drukte naar de achtergrond zodra je met je camera op pad gaat. Je hoofd krijgt rust. Je bespaart energie. Sterker nog: ik ben er van overtuigd dat fotograferen een energiegevende bezigheid is. Áls je al moe bent daarna, dan is het een voldane moeheid. Je hebt genoten, gewandeld (óók gezond!), gebukt, op de grond gelegen, gezocht naar leuke dingen om te fotograferen, veel moois gezien, dingen uitgeprobeerd en daarna ging je met een leuke foto-oogst naar huis. Moe, voldaan maar ook weer opgeladen. Een mooi me-time moment gehad!


Extra voordeel Fotograferen heeft nog een heel leuk voordeel. Op het moment dat je je omgeving gaat zien als één grote winkel vol fotografiemogelijkheden, dan ga je heel anders kijken en waarnemen. Je zintuigen worden wakker. Loop je bijvoorbeeld in je tuin op zoek naar leuke bloemetjes, dan ga je bewuster kijken naar de kleuren, de vormen en hoe het licht erop valt. Je ruikt misschien zelfs een lichte bloemengeur of je voelt zowaar de wind op je arm terwijl je kijkt hoe het bloemetje in de wind heen en weer wiegt. Ben je in het bos of in een stadsomgeving, dan registreer je weer heel andere geuren en vormen en kleuren. En geluiden, niet te vergeten! Als je graag vogels fotografeert, zul je je oren spitsen om ze te kunnen horen, zodat je weet waar je naar toe moet.

Kortom: fotograferen nodigt al je zintuigen uit om wakker te worden en anders en intenser waar te nemen Een hele fijne afwisseling van de dagelijkse uren achter een pc-scherm!

Die stoffige camera in je kast Heb jij ook nog een prachtige camera in je kast liggen die nodig weer eens afgestoft en in gebruik moet worden genomen? Maar vind je het moeilijk om al die instellingen en mogelijkheden te begrijpen?

Laat mij je helpen met een workshop van ca. 2 uur! Ik help je gegarandeerd van de automatische stand af, waarna jij veel meer plezier aan je camera gaat beleven. Met als dubbel positief resultaat dat jij er vaker op uit trekt, je ontspanning neemt, gaat genieten van het fototoffelen (zoals ik het wandelen & fotograferen altijd noem), je hoofd meer rust gunt én mooiere foto’s maakt.


Lees ook mijn blog Tijd voor jezelf.

Al mijn blogs vind je hier.

Kikken Coaching


10 views

Recent Posts

See All