Een rugzak vol toolsDoor de jaren heen maak je natuurlijk van alles mee. Je ontmoet mensen. Je voert gesprekken. Je leert dingen. Je leest artikelen en boeken. Je kijkt tv-programma’s. Je ervaart leuke en minder leuke dingen. Je gaat door gelukkige maar ook pijnlijke periodes. Je hebt interesses, die je soms ook weer verliest en vervangt door andere.


Willekeur versus samenhang

Het lijkt soms allemaal zo willekeurig te zijn. Alsof er totaal geen samenhang tussen al deze dingen bestaat.

Maar hoe ouder ik word, hoe vaker ik een samenhang zie. Soms zie ik die samenhang pas achteraf. Dan is er opeens zo’n eureka-moment waarop allerlei losse puzzelstukjes op hun plek vallen. Ik zie dan, terugkijkend, hoe er als het ware een spoor van zogenaamde toevalligheden en hints (gesprekken, thema’s die terug blijven komen, gebeurtenissen, ontmoetingen) naar dat eureka-moment leidde.


De som van alles

Al die toevalligheden en hints hebben geleid tot ervaringen, inzichten, vaardigheden en kennis. Deze beschouw ik allemaal als tools, die ik met veel plezier in mijn rugzak stop. Ik koester ze, want ze hebben bijgedragen aan allerlei veranderingen in mijn leven. Soms waren die veranderingen gewenst en heb ik daar bewust naar toe gewerkt door de tools waarvan ik wist dat ik ze had, in te zetten. Andere keren leek dat min of meer toevallig te gebeuren: alsof ik nog niet wist dat ik die tools had of gewoon niet wist hoe ik ze kon inzetten.


Eigen ervaring

Om een klein voorbeeld te noemen: op de lagere en middelbare school had ik een bloedhekel aan die verplichte spreekbeurten. Ik verstopte me achter mijn papiertje met tekst en worstelde me er blozend, haperend en zwetend doorheen. Ik was zó blij toen ik daar vanaf was! Een knapperd die mij nog zover kon krijgen dat ik voor een groep ging staan.

Het heeft tientallen jaren geduurd voordat er iets op mijn pad kwam dat er voor zorgde dat ik dat beeld van mezelf – als stoethaspel voor een groep – kon veranderen: ik werd gevraagd om voorlichtingen over loverboys op scholen in heel Limburg.


Dat werd een hele positieve ervaring, ondanks mijn aarzelingen in het begin. Het heeft er toe geleid dat ik mezelf niet meer als een stoethaspel beschouw als ik voor een groep sta.

Het heeft er ook toe geleid dat ik nu met veel plezier zélf workshops en thema-avonden organiseer en daardoor mezelf vrijwillig nog vaker voor groepen plaats: iets wat voorheen nooit in mijn hoofd zou zijn opgekomen.


Het is alsof ik door die uitnodiging om die voorlichtingen te geven bij het handje werd genomen op weg naar iets waarvan ik later pas de extra toegevoegde waarde ontdekte: mijn ontdekking dat ik het leuk vind om kennis over te dragen aan anderen, om mensen te enthousiasmeren voor iets.

Een tool, zomaar gekregen, ik was er niet eens naar op zoek.


Zo kan ik nog meer voorbeelden noemen.

Heb jij zelf ook zulke ervaringen? Vermeld ze gerust onder dit bericht, ik ben heel nieuwsgierig ernaar.


Cadeautjes in het leven

Het leven zit wat dat betreft vol leuke verrassingen die er voor kunnen zorgen dat je ineens dingen gaat doen waar je eerder niet over had nagedacht. Verrassingen die achteraf gezien misschien niet zo verrassend zijn.

Als je tenminste iets hebt met de begrippen tools en hints en als je niet altijd in toeval gelooft.


Lees ook mijn blog over De pracht van synchroniciteiten.


Kikken Coaching

26 views

Recent Posts

See All