Emotie & Moeite

Updated: Mar 20, 2021Is het je al eens opgevallen dat de woorden emotie en moeite uit dezelfde letters bestaan? Volgens mij is dat geen toeval. Emotie – positief of negatief – gaat altijd gepaard met moeite.


In stand houden van positieve emoties Het liefst voel je je de hele tijd prima en lekker. Fluitend door het leven. En als je je eenmaal prima en lekker voelt, dan wil je dat graag zo houden. Dat betekent dat je je wel eens wilt afsluiten voor dingen die op dat moment niet in je vrolijke straatje van pas komen, omdat ze je goede humeur kunnen verstoren. Dan moet je je dus moeite doen om in die positieve vibe te blijven. Je gaat bijvoorbeeld taken voor je uitschuiven waar je tegenop ziet of je gaat mensen ontwijken waar je even geen zin in hebt.


Af willen van negatieve emoties En als je je níet zo gelukkig voelt en last hebt van nare of pijnlijke emoties, dan ga je juist proberen om je zo snel mogelijk weer aangenaam te voelen.

Eén van de mogelijkheden die je dan hebt is: de nare emoties onderdrukken. Hoe heftiger de emotie, hoe meer moeite het je zal kosten deze te onderdrukken. Als iets veel moeite kost, kost het ook veel energie die ten koste gaat van activiteiten waar je juist gelukkig(er) van kunt worden.

Bovendien zit er nog een ander nadelig effect aan het willen onderdrukken van zulke emoties: ze neigen ernaar heel koppig en soms zelfs intenser terug te komen. En daarbij kunnen ze ook nog eens gaan doorwerken op steeds meer levensgebieden. Alsof ze overal naar binnen dringen en zich overal mee bemoeien. Misschien lukt het je – bewust of onbewust – om die negatieve of pijnlijke emoties lange tijd te onderdrukken. Maar op een goede dag kan het toch gebeuren dat al die emoties naar boven komen. Bijvoorbeeld door een gebeurtenis of een opmerking van iemand. Bam, weg is de kracht om alles te blijven onderdrukken. Denk maar aan een bal die je onder water wilt houden. Dat lukt je voor een poosje, maar dat kost je heel veel kracht en energie. En hoe groter de bal, hoe meer inspanningen je zult moeten leveren. Op het moment dat je die bal moet loslaten omdat er geen houden meer aan is, schiet hij als een raket naar boven en kan zelfs tot boven het water uitstijgen. Zo sterk kunnen je emoties ook ineens naar boven schieten.


Acceptatie Een andere mogelijkheid om met onaangename of pijnlijke emoties om te gaan is: te accepteren dat je die emoties hebt en dat je daardoor – tijdelijk - niet lekker in je vel steekt. Te denken dat negatieve emoties er niet kunnen of mogen zijn, is niet gezond. Iedereen krijgt nu eenmaal zijn portie tegenslagen, teleurstellingen en frustraties in het leven. Hoe meer je je daar tegen verzet, hoe gefrustreerder je zult raken. Je kunt beter proberen te accepteren dat deze emoties bij het leven horen en ze uit te zitten, of er actief iets mee gaan doen. Welke aanpak bij iemand past is heel persoonlijk. De één gaat praten met ouders, vrienden of een coach. De ander verwerkt emoties in schilderijen, foto’s, schrijfsels of mooie muziek. En weer een ander gaat mediteren, sporten of zoekt het bos op voor ongestoorde denktijd.


Emotie als waarschuwingssignaal Emoties horen dus bij het leven, zowel de positieve als de negatieve. Iedereen heeft recht op een dip af en toe. Altijd maar vrolijk en uitgelaten zijn is óók vermoeiend. Van een kortstondige dip hoef je ook helemaal niet te schrikken. Pas als je langere tijd met vervelende emoties kampt die je hinderen in je dagelijkse functioneren, dan is er sprake van een serieus waarschuwingssignaal. Je krijgt een hint dat er iets in je leven aandacht nodig heeft. Dat je iets moet aanpakken voordat het je op een dag, als die uit het water schietende bal, recht in je gezicht knalt.


Zeg dan ‘dank je wel’ en ga ermee aan de slag. Op een manier die bij je past.


Lees ook mijn blog Prullenbakdagen. Lees ook mijn blog De genialiteit en humor van het universum.


Kikken Coaching


Foto is van John Hain – Pixabay

43 views

Recent Posts

See All