Het leven is meer dan volhoudenBewustwording, zelfkennis en autonomie Leid jij het leven dat bij je past?


Ben je gelukkig in je relatie? Gaan jullie gelijkwaardig met elkaar om?

Is er ruimte voor geven en nemen?


Heb je de baan waar je van droomde?

Haal je energie uit je werk?

Komen daarin je kwaliteiten en je capaciteiten tot hun recht, maar ook je passie?


Ben je happy met je sociale leven? Verlopen de contacten met je familie en je vrienden respectvol en gezellig?

Voel je je altijd veilig om jezelf te zijn binnen je sociale kring?


Voelt je huis aan als je veilige cocon, je rustpunt?

Kun je genieten van je huis en/of tuin?

Voel je je prettig in je woonomgeving?


Oké, dit zijn best veel vragen om allemaal in één keer te onderzoeken en te beantwoorden. Maar het heeft wel zin om er regelmatig eens bij stil te staan. Als ik maar… Hoe vaak denk jij bij je zelf: ‘Als ik maar eenmaal dit… dan dat…’ Als ik maar eenmaal die promotie krijg, dan vind ik mijn baan weer leuk. Als ik maar eenmaal een relatie heb, dan word ik gelukkig. Als ik me gewoon meer schik naar anderen en mijn mening voor me houd, dan kom ik met niemand in conflict.

Als die collega maar eenmaal weg gaat, dan kan ik me weer ontspannen.

Als ik maar vaker mijn oordoppen in doe, dan heb ik thuis geen last van de herrie van de buren of het geraas van de auto’s langs mijn huis. Bovenstaande kun je als volgt samenvatten:

Als ik maar meer mijn best doe en langer volhoud, dan verwacht ik daar uiteindelijk ook mijn beloning voor te ontvangen (promotie, respect, minder conflicten, meer waardering, meer rust, vul maar in).


En hoe vaak controleer je bij jezelf of die gedachtegang, die verwachting, wel klopt? Is het de bedoeling dat je in een bepaalde onbevredigende situatie telkens wat langer volhoudt en nog meer je best doet om de uitkomst te krijgen die je verwacht? Is het de bedoeling dat je je altijd schikt naar wat je omgeving van je verwacht en vraagt?

Word zelf actief Wat als je het nu eens omdraait? Wat als je zelf in actie komt en bepaalde zaken voor jezelf aanpakt en verandert, in plaats van te wachten op bepaalde ontwikkelingen die zich misschien, hopelijk, voordoen?

Als je ontevreden bent in je werk, ga dan na wat de mogelijkheden zijn die je zelf al kunt ondernemen. Het kan gaan om kleine aanpassingen die je met je chef kunt bespreken. Het kan ook zijn dat je toe bent aan compleet ander werk, al dan niet binnen het bedrijf waarin je werkt. Het kan ook zijn dat je helemaal niet meer bij een bedrijf wilt werken en voor jezelf wilt beginnen.


Als je niet meer happy bent in je relatie, ga dan na wat je dwars zit en wat daarin kan worden veranderd. Onderzoek, communiceer, overleg samen, schakel eventueel een relatietherapeut in. Ook hier geldt weer: het kan zijn dat er wat kleine veranderingen nodig zijn om alles weer in balans te trekken. Het kan ook zijn dat je moet concluderen dat je klaar bent met die relatie en dat jullie eigenlijk niet goed (meer) bij elkaar passen.


Als je na verloop van tijd moet concluderen dat je elke keer doodmoe thuis komt na contact met een bepaalde persoon, ga dan voor jezelf eens na wat het is waarop je zo leegloopt. Is het iets dat je kunt benoemen en bespreekbaar kunt maken? Is het iets waar je nog energie in wilt steken? Of zou je beter af zijn als je die vriendschap beëindigt omdat het klaar is?


Als je je geel en groen ergert aan je buren, de herrie in het algemeen rondom je huis (treinen, auto’s, vliegtuigen, bedrijven, kroegen) of aan je huis zelf: kijk dan wat je kunt veranderen. Een goed gesprek met de buren kan al eens helpen. Maar misschien moet je ook concluderen dat je helemaal niet lekker woont in een stad en dat een rustigere en bosrijkere omgeving gezonder voor je zou zijn. Of omgekeerd: dat je de rust en de ruimte zat bent en je je daar stierlijk verveelt en beter zou functioneren in een drukke en gezellige stad.


Angst voor het onbekende Je kunt echt veel zelf aanpakken in situaties die niet meer lekker voelen. Maar wat het vaak zo eng maakt waardoor we er geen werk van maken is: de onzekerheid voor het nieuwe en het onbekende. Wij houden van een gevoel van veiligheid, van weten waar we aan toe zijn. Aan dat gevoel houden we ons graag vast. Die behoefte aan veiligheid is in ons oerbrein geprogrammeerd en dat schakelen we niet altijd even gemakkelijk uit. We zullen altijd op zoek gaan naar argumenten om vooral voorzichtig te zijn met het nemen van kleine of grote stappen naar verandering. Daarbij nemen we soms voor lief dat we ons ook wel eens vasthouden aan situaties/personen die ons geen goed meer doen. Maar ja, het is in elk geval bekend en vertrouwd, liever dat dan al dat onzekere gedoe!


Lonend Maar toch: knopen doorhakken kan lonend zijn! Blijven vasthouden aan dat wat je bekend en vertrouwd is, ook al ben je er niet meer zo happy mee, leidt alleen maar tot het ophopen van frustraties en ontevredenheid. Je lontje wordt korter, je geluksgevoel wordt kleiner, je krijgt lichamelijke klachten en je energie raakt op. Totdat je op een dag ontploft of ’s ochtends je bed niet meer uit kunt komen en je zó moe bent dat je 3,5 jaar aan één stuk zou willen slapen. Aan het eind van je Latijn en onder een hoedje te vangen. Hallo burn-out.


Het leven is kort Het leven is kort en heeft meer te bieden dan volhouden en ondergaan. Als je op basis van bewustwording en zelfkennis actie onderneemt en bewust kiest voor gewenste veranderingen, dan vergroot je je gevoel van zelfsturing, van autonomie. Je neemt het heft in handen, gaat weer zelf dirigeren. Je draagt actief bij aan je gewenste verandering. Dat geeft meteen een groter gevoel van optimisme, vertrouwen en zelfverantwoordelijkheid. En dat is het tegenovergestelde van veilig afwachten wat anderen of het leven voor je in petto hebben.


Lees ook mijn blog Durf te dromen. Lees ook mijn blog Wat wil mijn lichaam mij vertellen? Lees ook mijn blog Tien tips met bonustip voor een gegarandeerde burn-out.


Kikken Coaching

27 views

Recent Posts

See All