Het slaap-abc


Heb jij ook soms een te druk hoofd, zodat je niet lekker kunt slapen? Je lijf is moe, maar je hoofd blijft maar aan de gang. Zó irritant!


Mijn hoofd is eigenlijk altijd wel bezig. Ik zal dus altijd eerst lezen voordat ik ga slapen, ook als ik pas om 04.00 uur in bed zou stappen. Lezen helpt mij om mijn hoofd uit te schakelen, anders blíjf ik aan de gang. Door eerst te lezen slaap ik in de regel heerlijk snel in.


Maar meestal word ik ’s nachts wel een keer wakker en dan staat mijn hoofd meteen weer aan. Dat is niet handig, om bijvoorbeeld 03.00 uur ’s nachts. Dan ga ik maar weer wat lezen.


Zet je brein aan het werk Maar wat als je geen lezer bent of als je ruzie met je partner krijgt als je ’s nachts gaat liggen lezen? Dan is er nog het slaap-abc, een soort spelletje om je drukke hoofd een halt toe te roepen. Op het moment dat je je moet concentreren op een taak, kun je niet tegelijkertijd piekeren. Wat je dus gaat doen is: bedenk een thema en ga daarmee het hele alfabet langs. Bijvoorbeeld: meisjesnamen, jongensnamen, beroepen, landen, steden, dingen die je in huis tegenkomt, hondenrassen, whatever! Verzin een thema en begin gewoon bij de a en werk naar de z. Vaak zul je zien dat je de z helemaal niet meer haalt.


Heb je toch een heel hardnekkig druk hoofd en ben je in no time door het alfabet en alle thema’s heen, breidt het dan wat uit: 3 meisjesnamen per letter, 3 jongensnamen per letter, 3 beroepen per letter, etc.

Dwalen je gedachten tussentijds af, dwing jezelf dan elke keer weer opnieuw verder te gaan met het slaap-abc.


De q en de x sla ik overigens altijd over, daar kan ik echt niks mee. En met sommige letters zul je de 3 (of meer) misschien niet halen, maar dat maakt allemaal niks uit. Het gaat erom dat je die gedachtestroom in je hoofd onderbreekt en je brein iets anders te doen geeft. Iets dat verder niet belangrijk is, gewoon in gedachten wat namen, steden of voorwerpen opnoemen. Niks om over wakker te liggen 😊.


Lees ook mijn blog HSP'er zijn.


Kikken Coaching

12 views

Recent Posts

See All