HSP'er zijn

Updated: Mar 25, 2021Een boek lezen terwijl de radio of de tv aanstaat of als er mensen om me heen zitten te kletsen, is voor mij onmogelijk. Ik kan me dan totaal niet concentreren en moet een zin wel zes keer lezen voordat hij blijft hangen. Dat houd ik geen tien minuten vol.

Lunchen op kantoor met collega’s? Liever niet. Niet omdat ik mijn collega’s niet leuk vond, maar omdat ik tijdens de pauze juist behoefte had aan stilte en rust. Het liefst bracht ik mijn pauze door met een leesboek ergens in een stille ruimte, maar zo werkt het vaak niet op kantoor.

Een ruimte binnen komen en vrijwel meteen gevoelsmatig de mensen eruit pikken die niet lekker in hun vel steken.

Een hoofd dat altijd aan staat. Ik heb soms zoveel ideeën in mijn hoofd waar ik enorm enthousiast van word dat ik me regelmatig verlies in het uitwerken van al die ideeën tegelijkertijd. Dan moet ik me echt afremmen, anders hol ik mezelf qua energie en focus helemaal voorbij.

Regelmatig de behoefte voelen om me even helemaal af te zonderen van iedereen. De natuur in te trekken en te genieten van de rust en de stilte, de kleuren en de geuren, de wind of de zon of de regen, whatever. Even tot rust komen en opladen.

Sowieso voel ik me erg verbonden met natuur en vooral dieren. Dierenleed is voor mij onverteerbaar. Het stopt bij mij niet bij af en toe een traantje wegpinken bij een ontroerend of zielig dierenverhaal. Nee, bij mij kan het echt ontaarden in een enorme snotterbui die wel even aanhoudt.

Zo heb ik ook perioden dat ik het vermijd om het journaal te kijken, vooral als er veel narigheid speelt in de wereld. Ik word er soms te somber en te verdrietig van en dan wil ik mezelf daar wel eens tegen beschermen.

Ik ben ontzettend leergierig en verdiep me vaak tegelijkertijd in meerdere onderwerpen. Dat kan gaan van gezondheid, natuur, spiritualiteit of super technische onderwerpen zoals zelf een site bouwen. Als iets me triggert, duik ik erin.

Als ik iets aanpak, dan werk ik heel gedetailleerd en gestructureerd door totdat ik vind dat het goed en af is. Ik heb oog voor details, op welk gebied dan ook. Taal. Schilderen. Fotografie. Werk. Maar soms moet ik tegen mezelf zeggen: ‘San, het is goed genoeg, klaar.’

Daarnaast heb ik oog voor sociale processen. Ik weet vaak wat er speelt en wat de gevolgen zijn voor de personen die in die situatie betrokken zijn of hoe ze zich bij die situatie voelen. Dat weten hoe ze zich voelen is niet slechts een verstandelijke registratie of beredenering, maar echt letterlijk zelf voelen, ook al ben ik zelf helemaal niet bij die situatie betrokken.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Bovenstaande voorbeelden zijn zomaar wat beschrijvingen van eigenschappen die bij mij horen als HSP’er. De schatting is dat 20% van de mensen HSP’er is: dat is 1 op de 5.

Wat is HSP?

HSP is de afkorting van High Sensitive Person. Een term die begin jaren ’90 door Elaine Aron, een Amerikaanse psychologe en zelf HSP’er, is gelanceerd. Dat klinkt best wel soft: een hoog gevoelig persoon. Zo iemand die snel uit balans raakt en maar beter onder een glazen stolpje kan gaan zitten.

Terwijl inmiddels ook van HSP’ers bekend is dat ze kunnen doorgaan totdat ze er bij neervallen. Ze beschikken vaak over een hele grote drive om te werken. Ze zijn daar heel gewetensvol in en hebben een groot doorzettingsvermogen. Bovendien zijn het snelle en grondige denkers en analisten. Hun hoofd staat zelden stil. Ze zijn meestal heel creatief en zien vaak en snel verbanden en oplossingen voor problemen, waarbij ze ook nog eens oog voor details hebben. Ze voelen zich sterk verbonden met de natuur en dieren en kunnen enorm genieten van kunst en muziek.

Daarnaast zijn HSP’ers heel goed in het opvangen van dat wat niet voor iedereen zichtbaar is. Ze voelen andere mensen, energieën en sferen heel goed aan. Ze pikken het vaak meteen op als er iets met iemand is en schieten meestal meteen in de hulpmodus: hoe kan ik helpen? Want dat zit in de meeste HSP’ers ingebakken: anderen helpen.

Mensen blijken op de een of andere manier, vaak onbewust, snel door te hebben dat ze juist bij HSP’ers heel gemakkelijk hun ei kwijt kunnen. Dat horen HSP’ers dan ook heel vaak: ‘Met jou kun je zo goed praten.’ Wat ze eigenlijk bedoelen is: ‘Jij kunt zo goed luisteren, invoelen en meedenken.’ 😊

Wat maakt een HSP’er een HSP’er?

Het heeft te maken met hoe de hersenen van HSP’ers werken en dan ga ik even niet in op het verschil tussen introverte en extraverte HSP’ers.

MRI-scans bij HSP’ers laten zien dat HSP’ers informatie anders verwerken dan niet-HSP’ers. We missen een filter in ons informatieverwerkingssysteem in onze hersenen. Alles wat wij aan prikkels opvangen (horen, zien, ruiken, voelen) komt allemaal even hard en ongenuanceerd binnen en moet allemaal worden verwerkt, vaak tegelijktijdig. Er wordt bij een HSP’er dus niet direct een onderscheid gemaakt tussen belangrijke en minder belangrijke prikkels.

De ene HSP’er heeft dit overigens sterker dan de ander. Je moet je voorstellen dat bij een HSP’er gemiddeld 35 prikkels per seconde binnenkomen; bij niet-HSP’ers is dat gemiddeld 2 prikkels per seconde.

Dat alles zo binnen komt, is best wel eens lastig. Het kan overweldigend zijn. Emoties kunnen heel diep worden gevoeld. Maar het stelt ons ook in staat om een meer dan gemiddelde hoeveelheid informatie uit onze omgeving te halen én deze informatie op een diep niveau te verwerken.

Als HSP’er pik je daardoor vaak informatie op die niet-HSP’ers volledig ontgaat. HSP’ers hebben van nature een antenne voor hun omgeving en zijn erg gevoelig voor de stemmingen en het welzijn van anderen, voor de sfeer die ergens hangt.

Overigens zorgt die extra gevoeligheid ook wel eens voor zware zelftwijfel. Zoals in de situatie dat je als HSP’er duidelijk voelt dat er iets mis is met iemand, maar als je er naar vraagt als antwoord krijgt dat er niks aan de hand is. Dan kun je aan jezelf gaan twijfelen. Verbeeld ik me dat dan? Totdat je achteraf hoort dat er wel degelijk iets niet klopte en het gevoel dat je bij die persoon oppikte correct was. Ik heb hier als kind heel veel last van gehad. Ik voelde dingen aan, maar niemand sprak er over. Dus ging ik twijfelen aan mezelf.

Hoe ouder ik werd, hoe meer mijn vertrouwen groeide in wat ik voelde. Overigens wist ik toen nog niks van de term HSP. Die term ben ik eigenlijk pas een paar jaar geleden voor het eerst tegen gekomen, maar toen vielen de puzzelstukjes nog niet meteen op hun plek. Dat gebeurde pas vrij recent. Puzzelstukjes waarvan ik wel al intuïtief wist hoe ik er het beste mee om kon gaan, maar waarvan ik toen pas de volle betekenis ging begrijpen en daardoor ook mezelf nog een stuk beter ging begrijpen.

Intuïtie en energie

Dat oppikken van andermans emoties en kwaaltjes, ik was er heel sterk in maar was me daar niet van bewust tot ergens halverwege mijn 30ste. En er zit een nadelig effect aan als je je daar als HSP’er niet van bewust bent. Namelijk het effect dat jij onbewust al je energie weg geeft aan anderen.

Ik kon naast iemand zitten op een feestje, helemaal fris en fruitig en vrolijk. En binnen een half uur kon ik naar huis gaan met bijvoorbeeld zware hoofdpijn die was komen opzetten als dunne poep. Géén idee waar die nou ineens zo sterk vandaan kwam, want ik voelde me toch lekker toen ik naar dat feestje ging en ik had er toch echt zin in? Of er was iemand in de ruimte die heel druk sprak en bewoog en waar een heel onrustige energie van uitging. Prompt voelde ik me ook vreselijk onrustig worden, zonder te weten waarom.Nu weet ik dat ik mijn eigen energie liet weglekken naar anderen die het blijkbaar erg hard nodig hadden. Beter gezegd: ik pikte onbewust op dat iemand niet lekker in zijn vel stak en al mijn energie ging direct die kant op, zonder dat ik wist dat dit gebeurde. Ik wist destijds niet eens dat dat bestond, energie lekken naar energievragers. Ik had die sterke antenne voor mijn omgeving, maar was me niet bewust van het effect dat het op mezelf had.

Als je dat mechanisme niet in de gaten hebt en je daarvoor energetisch weet af te schermen, kun je erg uitgeput raken van een dagje onder de mensen zijn. Of dat nu op kantoor is, of tijdens een gezellige familiedag, of een dagje in een druk winkelcentrum. Als je dat mechanisme wél in de gaten hebt en weet hoe je je daar tegen moet beschermen, dan ben jij iemand die anderen ontzettend goed kan helpen door goed te luisteren, mee te voelen en mee te denken richting een oplossing voor een probleem, zónder dat het je je eigen energie kost. Veel HSP’ers zijn niet voor niks coaches 😊.

Energiemanagement en zelfkennis

Wat mij wel heeft geholpen om mijn eigen energie beter te leren kennen én te beschermen is reiki, al legde ik toen echt nog geen verband met HSP. Die kennis over energie en hoe je je eigen energie moet beschermen en in balans kunt houden, dat maakt dat ik me nu veel beter bewust ben van wat bij mij hoort en wat niet. Het maakt me ook attenter op energielekken. Daar hoort uiteraard ook een grote dosis zelfkennis bij. Ik heb moeten leren wie ik ben om te kunnen weten wat niet bij mij hoort. En dat wat niet bij mij hoort, kan ik nu in de meeste gevallen redelijk goed van me afwerpen. Het trekt me dus niet meer leeg.

Sterk ontwikkelde intuïtie

Een van de voordelen van HSP’er zijn vind ik zelf mijn sterk ontwikkelde intuïtie en hoe ik die kan inzetten. Het is daarvoor wel erg nodig om ook hier je eigen grenzen goed te beschermen en met beide voeten op de grond te blijven staan. Iets dat ik door de jaren heen steeds beter onder de knie krijg en waar ik heel bewust mee bezig ben. Al gebeurt er ook nog veel onbewust hoor. Komt er ineens een gevoel of een ingeving binnen en herken ik het als een signaal dat ik er iets mee moet doen, zonder dat ik er naar op zoek was. Maar ook dat is een kwestie van het nog meer vergroten van zelfkennis en ervaring mee opdoen.

Thuiskomen

Enkele jaren geleden – destijds nog onbekend met alle ins en outs van HSP’er zijn - heb ik bewust die gevoeligheidsknop dicht gedraaid. Ik sloot alles af, voor zover ik me verbeeldde dat ik dat kon. Ik wilde het allemaal niet meer, al dat voelen en weten. Ik wilde gewoon lekker flierefluitend door het leven gaan met niet al te veel gedoe om me heen. Het gevolg was dat het leven weliswaar een stuk eenvoudiger en gelijkmatiger werd, maar ik ook behoorlijk van mijn eigen ik was afgedwaald. Dat voelde niet meer goed. Ik kreeg allerlei vage lichamelijke klachten waarvan ik wel wist dat het klachten waren die me iets duidelijk wilden maken. En ik had ook een vrij goed idee in welke richting ik het moest zoeken.

Recent besloot ik heel bewust dat het weer tijd werd om terug te gaan naar wie ik werkelijk ben, een helper. Meteen voelde ik duidelijk dat het er weer mocht zijn: die gevoeligheid, dat denken, mijn intuïtie én mijn helpende kwaliteiten. Het hoort gewoon allemaal bij mij, het maakt mij tot de persoon die ik ben. Ik heb het letterlijk weer verwelkomd, de knop weer open gedraaid en het is er weer. En ik ben er maar wát blij mee, ook al is het wel eens vermoeiend 😊. In feite komt het er op neer dat ik mezelf nu veel beter begrijp en mezelf accepteer zoals ik nu eenmaal ben. En dat voelt als thuiskomen.

Herken je jezelf in bovenstaande beschrijving en vallen er puzzelstukjes over jezelf op hun plek? Maar weet je niet goed wat je er nu mee moet en kunt?

Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik kan je hiermee een heel stuk verder helpen.

Wil je weten wie ik ben en wat ik doe? Kijk dan eens op www.kikkencoaching.nl.

Nog enkele weetjes over HSP’ers

· Ongeveer 20% van de bevolking is hoogsensitief.

· Door hun gedrevenheid, risico voor overprikkeling (bijvoorbeeld in het geval dat je een onbewuste HSP’er bent) én het oppikken van andermans emoties/kwaaltjes, raken ze sneller vermoeid of uit balans.

· Veel HSP’ers zitten op werkplekken die niet geschikt voor hen zijn (te druk, te veel afleiding, te veel lawaai) en komen na jaren volhouden (want dat kunnen ze, volhouden) in een burn-out terecht.

· HSP’er zijn betekent niet dat je een doetje bent. Het betekent dat je hersenen anders werken en dat je je eigen grenzen beter in de gaten moet houden.

· Dat je hersenen anders werken, kun je positief inzetten: je bent een snelle analist en snelle denker, je hebt oog voor detail, je herkent vlug patronen en ziet gauw verbanden, je bent creatief in het bedenken van oplossingen en je bent vaak al bij stap 10 waar anderen zich nog over stap 3 buigen.

· Veel HSP’ers beschikken over een supersterke intuïtie en mediamieke gaven door hun hoogsensitiviteit. Nog meer reden om goed je grenzen te leren kennen en te beschermen, maar hoe mooi is het als je hiermee jezelf en anderen kunt helpen.

· Veel HSP’ers zijn tegelijkertijd hoogbegaafd.

· Hoogsensitiviteit is geen persoonlijkheidsstoornis. Het is een persoonlijkheidseigenschap die je – mits je je erin verdiept en je zelfkennis vergroot - heel goed en heel positief voor jezelf en voor anderen kunt inzetten.

Vragenlijst

Tenslotte volgt hieronder een korte vragenlijst waarmee je kunt testen of je HSP’er bent of niet. Je kunt elke vraag met ja of nee beantwoorden. Helemaal onderaan kun je opzoeken of je HSP’er bent en in welke mate.

1. Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.

2. De stemming van anderen heeft invloed op mijn stemming.

3. Ik ben heel gevoelig voor pijn.

4. Op drukke dagen wil ik me terugtrekken, waar ik helemaal alleen ben en geen prikkels ervaar.

5. Ik ben heel gevoelig voor cafeïne.

6. Ik raak snel overweldigd door dingen als fel licht, sterke geuren, ruwe materialen of luide sirenes.

7. Ik heb een rijke en complexe innerlijke belevingswereld.

8. Ik voel me niet op mijn gemak bij harde geluiden.

9. Ik kan diep ontroerd raken door kunst of muziek.

10 Ik ben heel gewetensvol.

11. Ik schrik gemakkelijk.

12. Als ik veel moet doen in korte tijd voel ik me opgejaagd.

13. Ik heb snel door wat er moet veranderen als mensen zich niet prettig voelen in een fysieke omgeving.

14. Ik raak geïrriteerd als mensen me teveel dingen laten doen.

15. Ik doe erg mijn best om te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.

16. Gewelddadige films of series kijk ik niet.

17. Ik voel me niet prettig als er veel om me heen gebeurt.

18. Ik kan me niet goed concentreren of ben snel geïrriteerd als ik erge honger heb.

19. Veranderingen in mijn leven brengen mij van mijn stuk.

20. Verfijnde geuren, smaken, geluiden of kunstwerken vallen mij op en daar geniet ik van.

21. Het vermijden van situaties die overweldigend zijn hebben voor mij een hoge prioriteit.

22. Ik word nerveus of trillerig wanneer ik op mijn vingers word gekeken. Ik presteer dan minder goed.

23. Als kind werd ik door mijn ouders of leerkrachten vaak als verlegen of gevoelig beschouwd.

Resultaat

Hieronder kun je controleren hoe het bij jou zit. Tel het aantal malen dat je met JA hebt geantwoord.

· 0 – 7 maal ja: dan ben je niet hoogsensitief.

· 8 – 14 maal ja: Je bent waarschijnlijk wel sensitief maar niet hoogsensitief. Dat kan een voordeel zijn want je kunt wel veel aanvoelen maar je ervaart niet de problemen die hoogsensitieve mensen ervaren.

· 15 – 23 maal ja: Je bent waarschijnlijk hoogsensitief. Je bent gevoeliger voor prikkels dan de meeste andere mensen.


Lees ook mijn blog Uit de kast Lees ook mijn blog Een typerende situatie voor een onbewuste HSP'er


www.kikkencoaching.nl

Bronnen:

https://gezondnu.nl/dossiers/psyche/hsp/hoogsensitief-onderzoek-hersenen-werken-anders/

https://hsperson.com/

https://www.mindquality.nl/

Foto 1 is van Sanki Fotografie

Foto 2 is van Comfreak via Pixabay


389 views

Recent Posts

See All