Mijn drukke hoofd

Updated: Apr 16, 2021Zie hier, mijn hoofd . Toen ik deze foto maakte, dacht ik een leuke foto met bloesem te maken. Maar toen ik hem terug zag op mijn pc-scherm, dacht ik: dit is mijn hoofd! Hoe mijn hoofd er van binnen uitziet, hoe het werkt.

Ik ben een creatieveling. Dat uit zich onder andere in schrijven, schilderen en fotograferen. Maar ook in het krijgen van ideeën. En van het ene idee naar het andere hoppen omdat ik ineens verbanden zie en dingen met elkaar associeer. Van het ene idee komt dan weer een nieuw idee. Enzovoorts.

Dat kunnen ideeën zijn op het gebied van schrijven, schilderen of fotograferen, maar ook op het gebied van mijn werk als coach en fotograaf. Dat ik ideeën krijg voor nieuwe producten dat ik wil uitwerken. Waar ik dan heel intensief mee bezig kan zijn.


Dus toen ik deze foto zag, dacht ik: mijn hoofd. Vol ideeën, onderling vaak verbonden met kleine takjes. Sommige ideeën nog in de knop, andere al bloeiend en ready to go. Maar ook in het midden een duidelijke scherpe focus. En dat is ontzettend nodig in mijn geval!


Als HSP’er werkt mijn prikkelverwerking anders en ben ik gevoelig voor een overload aan prikkels. Terwijl ik tegelijkertijd een enorme drive heb om altijd bezig te zijn en lekker te werken, aan wat dan ook. Mijn hoofd kan dan overuren draaien en dat is niet altijd prettig. Ik verlies dan focus en voel me futloos en energieloos worden, tot lichamelijke onpasselijkheid aan toe. Dan rest me nog maar één ding: afschakelen van alles en iedereen en weer opnieuw opladen.


Met een hoofd dat eigenlijk altijd aanstaat, is dat nogal eens een uitdaging. Maar ik heb daar intussen mijn weg in gevonden. Ik weet wat me dan te doen staat. Voor iedereen werkt het anders, maar voor mij werkt dan maar één ding: de agenda leegmaken, tegen mijn gezin zeggen dat ik even niet meedoe en met de afstandsbediening op de bank kruipen om ‘hersenloos’ tv te kijken. Dat kan één dag duren, maar ook twee, of drie: afhankelijk van hoe ver ik het met mezelf heb laten komen 😊.


Uiteraard probeer ik deze crashmomenten te beperken tot een minimum want ze zijn niet altijd even handig. Ik weet dat ik moet zorgen voor een bepaalde mate van regelmaat en ontspanning. En dat ik meer rust moet nemen als het een periode erg druk is geweest en dat ik sowieso veel behoefte aan tijd voor mezelf heb. Ik moet altijd zorgen voor een bepaalde balans.


Desalniettemin: ik ben dol op mijn hoofd! Ik houd van de manier waarop het werkt en ik ben dankbaar voor alle leuke ideeën die ik in de loop van mijn leven al heb gekregen. En zeker sinds ik mijn eigen gebruiksaanwijzing beter heb leren begrijpen, is er prima mee te leven 😊.


Lees ook mijn blog HSP'er zijn.


Kikken Coaching

15 views

Recent Posts

See All