Ontmoet jezelfAfgelopen week had ik een lang gesprek met een vriendin over de zin en onzin des levens. In mijn ogen de heerlijkste gesprekken 😊.


We hadden het onder andere over al dat moeten dat we vaak van ons zelf moeten. Moeten impliceert dat we er zelf niks over te zeggen hebben. En eerlijk is eerlijk: veel dingen moeten ook gewoon. Zoals de dagelijkse dingetjes. Jezelf verzorgen. Huishoudelijke klusjes. Je rekeningen betalen. Enzovoorts.


Maar wat als je je leven ervaart als één groot MOETEN? Dat je het gevoel hebt dat je zelf niks meer te zeggen hebt over hoe je graag WILT leven, in plaats van MOET leven?


Daar hebben we een flinke boom over opgezet. En vervolgens kwam ik bovenstaande toepasselijke spreuk tegen. Want eigenlijk beschrijft het precies wat ik zelf voel bij MOETEN.


Moet je per se vasthouden aan die baan waar je niet happy van wordt? Moet je altijd klaar staan voor anderen? Moet je in die relatie blijven terwijl je voelt dat je al lang niet meer zo gelukkig bent? Moet je die vriendschap in stand houden, ook al voelt het voor jou al lang als eenrichtingsverkeer? Moet je dit? Moet je dat?


Tip Als je het gevoel hebt dat je veel moet, probeer dan eens een lijst te maken van alles waarvan jij vindt dat je het moet, maar waarvan je niet meer zeker weet waaróm je dat moet. Of van wie je dat moet. En vraag je daarbij dan ook eens af wat het je oplevert, al dat moeten.


Ik zie het als een ui voor me, die je op die manier – door je eigen kritische vragen – laag voor laag afpelt tot de kern. De kern van wie je écht bent, zonder al dat moeten.


Wie ben je dan?


Lees ook mijn blog Durf te dromen.


Kikken Coaching

31 views

Recent Posts

See All