Tien tips met bonustip voor een gegarandeerde burn-out1. Neem jezelf voor dat je onmisbaar bent voor het bedrijf waar je werkt. Je bent onvervangbaar. Niemand kan jouw werk zo goed doen als jij. Zonder jou kiept het bedrijf in no time om.


2. Ga er vanuit dat je een onuitputtelijke bron van energie hebt. Niets is jou te gek en niets is jou te veel. Jij kunt doorgaan tot het naadje. Rust is voor jou een woord waar je om moet lachen. Rust is voor watjes.


3. Vraag je nooit af of je wel op de goede werkplek zit. Of je wel blij wordt van je werk. Of je werk past bij je aangeboren talenten. Druk eventuele onrustige kriebels over deze vraag meteen de kop in. Gewoon blijven volhouden in dat wat je nu doet, met je blik op oneindig.


4. Zorg dat je je sociale netwerk verwaarloost. Gebruik daar facebook voor. Zo kun je met wat snelle tikjes hier en daar met iedereen in contact blijven. Je hoeft elkaar in feite nauwelijks nog in real life te ontmoeten voor een goed gesprek of een gezellige activiteit.


5. Spreek je zelf bij elk klusje vermanend toe dat je het beter had kunnen doen dan dat je het nu hebt gedaan. Beter. Mooier. Perfecter. Dát is het woord: streef altijd naar perfectie! Met minder neem jij geen genoegen. Niet perfect? Opnieuw!


6. Verspil geen tijd aan hobby’s. Hobby’s leiden maar af en halen je uit je focus. Hobby’s zijn zinloos. Leveren niks op.


7. Regelmatige lichaamsbeweging is overgewaardeerd. Dagelijks wandelen schijnt gezond te zijn, maar het is ook verschrikkelijk saai. Even te voet naar de buurtsuper 500 meter verderop, oké, dat is een doel. En dat een paar keer per week. Dat is zinvol, het levert wat op: je boodschappen. En je hebt bewogen. Klaar.


8. Probeer geen bewuste keuzes in je leven te maken. Go with the flow en pas je aan aan wat er op je pad komt. Stel daarbij geen kritische vragen aan jezelf of dit wel is wat je wilt. Zelf bewuste keuzes maken vraagt om zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor je leven. Dat is best heftig. Gewoon niet aan beginnen.


9. Vraag je je, ondanks alles, toch wel eens af dit alles is wat het leven te bieden heeft? En of het misschien toch eens tijd wordt om aandacht te besteden aan die hartewens die je ergens diep hebt weggestopt? Zulke gedachten houden het risico in dat je dingen wilt veranderen in je leven. En veranderen betekent loslaten wat je vertrouwd is en open staan voor het grote onbekende. Ook al zou het een verbetering kunnen zijn. Veel te spannend. Gewoon niet doen.


10. Blijf geloven dat een burn-out jou niet zal overkomen. Dat een burn-out iets is dat alleen bepaalde kwetsbare mensen overkomt en dat jij niet tot die categorie behoort. Een burn-out, dat past gewoon niet bij je levensstijl en daar heb je geen tijd voor. Dus no worries. Jou overkomt dat nooit.


Bonustip

Blijf er vooral van overtuigd dat je overal alleen voor staat en dat je alles alleen moet aankunnen. Dat je je kwetsbare kant niet mag tonen want wat zullen anderen dan wel niet van je denken. En dat om hulp vragen geen kracht is, maar een zwakte. Om hulp vragen? Nooit. Al val je er bij neer.


Lees ook mijn blog Burn-out: een wake-up call!


Kikken Coaching


Foto is van Pixabay


53 views

Recent Posts

See All