Uit de kast

Updated: Jan 24Wie mij wat beter kent, weet dat ik een ontzettend nuchter persoon ben. Heel praktisch in mijn manier van denken en handelen en met een gezonde dosis humor en zelfspot. Ik sta met beide benen op de grond. Maar er zit nog een heel andere kant in mij: mijn spirituele kant.


Dat woord: spiritueel. Het roept bij iedereen weer andere associaties op. Ik heb het woord altijd een beetje verworpen, want ik wilde niet als een geitenwollen sok worden weggezet. Ik voel me namelijk totáál geen geitenwollen sok, maar wél spiritueel.


Die spirituele kant heb ik bij mezelf pakweg 30 jaar geleden bewust ontdekt. Daar bedoel ik mee: ik heb altijd wel dingen aangevoeld, maar nooit onderzocht wat dat was of me afgevraagd hoe dat in zijn werk ging. Maar door bepaalde gebeurtenissen begon ik me te realiseren dat ik echt wel ver kon gaan in dat aanvoelen van dingen.


Zo heb ik gevoeld dat mijn moeder stierf. Ik was kilometers van haar vandaan en ik had op dat moment geen idee van wat er aan de hand was of waarom ik me zo voelde zoals ik me voelde. Ik wist alleen dat ik me nog nooit eerder zo had gevoeld: zo onbestemd, zo naar, zo panisch en onrustig. En dat zonder aanwijsbare reden. Alles werd later duidelijk, inclusief exact kloppende tijdstippen. Een heel indrukwekkende ervaring.


Ook voelde ik dat een vriendin aan het bevallen was, al had ze me dat niet verteld. Weer datzelfde onbestemde gevoel (minus de angst) en inclusief exact kloppende tijdstippen.

Tijdens mijn reiki-inwijding in 2003 heb ik een ervaring gehad waarvan ik zó onder de indruk was, dat ik er lange tijd niet over kon vertellen zonder weer net zo emotioneel te worden als tijdens dat moment. Zelfs nu, zoveel jaren later, kan ik nog steeds voelen wat ik toen voelde als ik de herinnering terughaal. In tegenstelling tot de gevoelservaring die ik had toen mijn moeder stierf – een ervaring die ik weliswaar heel indrukwekkend, maar absoluut niet fijn of mooi vond – was de ervaring tijdens mijn reiki-inwijding juist enorm mooi. Maar ook weer meteen zó groots dat ik er maar enkele mensen over heb verteld.


Wat ik toen heb ervaren, was dat ik een glimp heb mogen opvangen van waar we vandaan komen en waar we weer naar terug gaan. Overigens heb ik dit niet zelf bedacht. Ik heb me dat later laten uitleggen door mensen die daar meer van wisten dan ik. Ik kan die prachtige en intense ervaring alleen maar omschrijven als ondergedompeld worden in een allesomvattend en enorm overweldigend gevoel van onvoorwaardelijke liefde en licht. En als je je daar gevoelsmatig ook maar íets bij kunt voorstellen: vermenigvuldig dat gevoel dan nog maar eens met een kracht van onmetelijk veel!


Ik heb me in de loop der jaren verdiept in wat er allemaal te ontdekken valt in die wereld tussen hemel en aarde. Engelen. Intuïtie. Energieën. Incarnatie. Synchroniciteiten. Numerologie. Tarotkaarten. Enzovoorts. Voor mij is het normaal om dit in mijn leven te hebben en om me daar mee bezig te houden, maar ik wist/weet dat veel mensen dit soort zaken afdoen als zweverij en onzin. Daarom sprak ik er ook alleen maar over met mensen waarvan ik wist dat ze zich daar ook mee bezig hielden. Ik ging dit niet aan de grote klok hangen.


Maar daar ben ik nu vanaf. Ik kom uit de kast 😊.

Ik bedacht me namelijk dat het mij alleen maar energie kost om die kant van mij niet te laten zien. Ik vind het ook niet meer logisch om die kant niet te laten zien. Waarom zou ik niet mezelf kunnen zijn, met al mijn kanten, omdat anderen daar misschien moeite mee hebben? Bovendien: wie ben ik om voor een ander in te vullen wat hij/zij daar mogelijk van zou denken?


Misschien vind ik het nu ook gemakkelijker om hier opener over te zijn, omdat ik zelf heel erg sterk het gevoel heb dat er steeds meer nieuwsgierigheid naar en openheid over dit soort zaken is ontstaan in de loop der tijd. Ik denk zelfs dat er een grote behoefte aan deze informatie is en dat steeds meer mensen hier meer van willen weten.


Hoe dan ook: ook dit ben ik dus. Naast de nuchtere en praktische San is er ook een San die zich bewust is van wat er allemaal niet zichtbaar, meetbaar en verklaarbaar is. Ik vertrouw daar op, leef daar vaak naar en heb dat in mijn leven, en nu ook in mijn coachingswerk, geïntegreerd.


Dan nog even terugkomend op het woord spiritualiteit. Zoveel mensen, zoveel ideeën ten aanzien van spiritualiteit. Spiritualiteit is voor mij groter dan erkennen dat er meer is tussen hemel en aarde. Spiritueel zijn betekent voor mij ook: actie ondernemen met de inzichten die je tijdens je leven opdoet. Niet alleen maar roepen ik voel, ik wil en ik wens, maar ook ik doe. Ook in actie komen dus en een stuk verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en hoe je dat wilt leiden.


Lees ook mijn blog HSP'er zijn.

Lees ook mijn blog Opa.


Kikken Coaching

192 views

Recent Posts

See All