Vijf jaar Vergeven is een werkwoord

Updated: Jan 9
Vijf jaar geleden, op nieuwjaarsdag, gaf ik mijn boek Vergeven is een werkwoord uit. Wat was dat spannend! Zoveel details over mijn eigen leven, over mijn ervaring met wrok en vergeving, over mijn ambivalente relatie met mijn vader en allerlei details die wij als gezin hebben meegemaakt. Opgroeien met een psychiatrisch zieke vader, het had een stempel op me gezet. Durfde ik dat wel aan anderen te laten lezen? Ja, dat durfde ik. Uiteindelijk 😊.

Ik heb, met grote tussenpozen, jaren aan het boek gewerkt omdat ik voelde dat ik het móest schrijven. Maar de versie die uiteindelijk is gepubliceerd, is niet de eerste versie. Om tot de uiteindelijke versie te komen, moest ik eerst zelf nog wat groeien. Innerlijk groeien, bedoel ik. Daarnaast beschikte ik later in mijn leven over veel meer psychologische kennis dan tijdens de eerste versie van het boek, omdat ik rond mijn 38ste startte met mijn opleiding tot stresscounselor en daarna mijn eigen coachingspraktijk begon. Die kennis heb ik ook in het uiteindelijke boek verwerkt.


Eén van de dingen die ik heb geleerd uit mijn vergevingservaring is: het is geen kwestie van een knop omdraaien. Vergeven kost tijd. Het is een proces. En er bestaat geen vaststaand protocol of stappenplan dat je maar hoeft te volgen en dan is alles opgelost. Vergeven is een heel persoonlijk en uniek proces, voor iedereen anders. Maar wat ik óók heb geleerd, is dat het mogelijk is! En dat het gezondmakend en energiegevend is. En dat het één van mijn beste levenservaringen is geweest. Het heeft mijn leven enorm verbeterd en verrijkt en ook mijn persoonlijkheid en gezondheid zijn er enorm van opgeknapt. Was ik voor mijn dertigste altijd onzeker, gesloten, prikkelbaar, verdrietig en boos, en moest ik heel vaak naar de huisarts voor allerlei vage kwalen: dat verdween allemaal vrij snel na mijn vergevingsproces.


Dat zette me aan het denken. Ik was zó dankbaar voor die ervaring en ik heb zó duidelijk de verbeteringen in mijn hele wezen en leven bemerkt, dat ik voelde dat ik er iets mee moest doen. Voor anderen. Er waren beslist meer mensen zoals ik die door bepaalde omstandigheden of gebeurtenissen jarenlang vastzaten in hun wrok, misschien wel zonder zich ervan bewust te zijn dat die wrok heel veel schade bij henzelf veroorzaakte. Zo ontstond het idee voor dit boek.


Ik plaatste een oproep op mijn blog. Ik nodigde mensen uit contact met mij op te nemen als ze zelf een vergevingservaring hadden meegemaakt waarover ze wilden vertellen. Ik kreeg daarop reacties uit het hele land en heb daaruit zeven personen gekozen die ik interviewde over hun ervaring. Naast mijn eigen verhaal zijn ook hun verhalen in dit boek opgenomen. Ik blijf het bijzonder vinden dat mensen aan mij hun verhaal wilden vertellen en dat ik deze verhalen mocht gebruiken in dit boek. Ik ben ze heel dankbaar, want zij hebben me enorm geholpen om de uiteindelijke versie van dit boek tot stand te brengen.


Ik heb het boek ook aangevuld met feiten en fabels over vergeving en al mijn psychologische kennis over dat onderwerp erin gestopt. Zo vind ik hoofdstukken 9 en 12 bijzonder belangrijk. Deze hoofdstukken gaan over wat er allemaal lichamelijk en geestelijk met je gebeurt als je vasthoudt aan wrok. En hoe wrok je gedachten, emoties en gedrag beïnvloedt. Hoofdstukken die ik heb geschreven in de hoop mensen bewust te maken van de impact van wrok in hun leven. Want wrok is niet slechts een gedachte. Wrok zet zich vast in elke cel in je lichaam en het beïnvloedt je hele wezen op een negatieve manier: psychisch, mentaal, emotioneel én lichamelijk. Wrok kan, zonder dat je het zelf in de gaten hebt, belangrijke lichaamsprocessen negatief beïnvloeden en er zelfs voor zorgen dat je ziek wordt. Ik heb het zelf allemaal ervaren. Na mijn vergeving heb ik nauwelijks nog een huisarts gezien. Dat vond ik een enorme eye-opener!


Vijf jaar bestaat mijn boek nu. Ik wist van te voren dat het nou niet bepaald een bestseller zou worden. Daarvoor is het onderwerp veel te specifiek: vergeving. Niet iedereen heeft hier iets mee. Of wil daar al iets mee doen. Het kan confronterend en moeilijk zijn om mijn verhaal of de verhalen van anderen te lezen. Het kan echter ook zorgen voor herkenning en een motivatie om iets aan wrok in je leven te gaan doen. Voor jezelf. Want laat daar geen misverstand over bestaan: vergeven doe je voor jezelf!

Wat ik in elk geval de afgelopen jaren heb gezien is dat het boek wel degelijk wordt gekocht en dat er dus mensen zijn die graag iets met de wrok in hun leven willen doen. Gelukkig mag ik ook regelmatig mooie reacties van een lezers ontvangen die erop neerkomen dat het boek hen heeft geholpen stapjes of stappen te zetten in hun eigen vergevingsproces.

Daar heb ik het voor gedaan! Voor hen heb ik dit boek geschreven!


Maar het is ook een boek dat bruikbaar is voor geestelijke hulpverleners. Elke geestelijke hulpverlener heeft wel een cliënt die vastloopt in wrok. Dit boek kan voor hen juist die extra handvatten bieden om ook deze cliënten verder te helpen.


Wil je meer over mijn boek lezen, reacties van lezers bekijken of het boek bestellen? Kijk dan even op deze pagina op mijn site.


Wil je ook mijn andere blogs lezen? Klik dan hier.


Kikken Coaching

42 views

Recent Posts

See All