Waarom ik wandelend coachVijf redenen waarom ik er voor heb gekozen om wandelend in de natuur te coachen (en wat het jou als cliënt biedt).


1. Samen wandelen geeft meer vrijheid in het gesprek. Je loopt ongedwongen naast elkaar. Je kunt een gesprek voeren of gewoon even zwijgen en genieten van de omgeving om je heen. Even je andere zintuigen laten prikkelen, zoals reuk (de natuurgeuren), gehoor (de vogelgeluiden) of zicht (de boskleuren). Of even genieten van de wind door je haren of de zon op je gezicht. Die omgeving en die gewaarwordingen kunnen zelfs weer nieuwe gespreksstof opleveren, zodat je soms ook eens even van een zwaarder onderwerp kunt afstappen. Om het daarna weer op te pakken.


2. Een ander voordeel van samen wandelen is dat je niet constant oogcontact hoeft te hebben. Vaak praat je vrijer als je gewoon voor je uit kunt kijken, met je gesprekspartner naast je. De momenten van oogcontact zijn er meer dan voldoende tussendoor, als je je even tot elkaar wendt bij een vraag of een bevestiging.


3. Samen wandelen zorgt ook vaak voor een gevoel van samenwerking. Automatisch pas je elkaars wandeltempo op elkaar aan, je stemt op elkaar af. Je gaat synchroon bewegen. Dit wordt ook wel de ‘sociale lijm’ genoemd: de individualiteit verdwijnt een beetje naar de achtergrond. Je voelt je meer met elkaar verbonden.


4. Door te wandelen beweeg je je lichaam vooruit. Je hersenen worden hierdoor gestimuleerd vooruit te kijken. Alles waar je over piekerde, kan lichter worden. Minder belangrijk, minder zwaar. Een beetje verder van je af. Je laat het gevoelsmatig wat meer achter je. En terwijl je vooruit gaat, kan zomaar het perspectief op je situatie veranderen, net zoals ook je omgeving verandert terwijl je er door heen wandelt. Daarbij kunnen gevoelens ontstaan van vooruit willen, stappen zetten, verder gaan. Daarnaast stimuleert wandelen je creativiteit. Zo kan het zijn dat je al wandelend de oplossing voor je probleem ontdekt.


5. Door te wandelen breng je niet alleen je lichaam in beweging, maar dus ook je hersenen. Beweging activeert diverse hersengebieden, o.a. het gebied dat zich bezig houdt met taal. Dat is heel handig als je juist over je probleem of je vraagstuk wilt praten. De beweging en activatie van dat hersengebied kan je helpen om alles onder woorden te brengen. Ook maken je hersenen tijdens het wandelen het hormoon dopamine aan: een neurotransmitter die helpt tegen depressieve gevoelens en pijn. Het is een hormoon waar je blij van wordt, een zogenaamd gelukshormoon. Natuurlijk komt het wel eens voor dat het weer zo slecht is dat ik niet van een cliënt kan verlangen dat er wordt gewandeld. En soms is het ook gewoon handig als ik even een tafel en wat stoelen bij de hand heb omdat ik bijvoorbeeld met papieren aan de slag moet. Maar verder? Heerlijk om zo te werken in de natuur!


Kikken Coaching


Foto is van Pixabay.

26 views

Recent Posts

See All